Виждали ли сте запустяло българско село? На прозорците има пердета, сградата на училището е стара, но внушителна, а чешмата на мегдана помни хорà и седенки. Обаче пердетата са единственото, което е останало в старата къща. Училището се разпада, а детският смях отдавна е напуснал двора му. Чешмата е пресъхнала. Селото е мъртво. Виждаме само неговите останки.

Преди години село Влахи е щяло да се превърне в подобен труп на някога живо село. Бил останал един жител, който по всички правила на играта в България е трябвало да бъде последен. Тогава обаче се появява една идея – да се възстанови изчезващата каракачнска овца и точно в село Влахи да бъде отгледано новото стадо.

На тази идея голяма част от живота си посвещават братята Сидер и Атила Седефчеви – двама от най-добрите ни художници анималисти (според мен). Хората, занимаващи се с екология и зоология, вероятно са виждали малкия черен определител на бозайниците в България. Красивите илюстрации са дело на Атила.

Само съм чувал колко трудно е било да се възстанови почти изчезналата порода. Става въпрос за пътуване, разпитване, пазарене, победи, загуби, усилия, воля, стискане на зъби, скърцане със зъби, разочарование, очарование… И така години наред. Но най-накрая се случило. Малко по малко се създало голямо стадо. Вече едно от последните в България.

Така и със световно признатото каракачанско овчарско куче – изключително умни и лоялни животни, които може да предпазят стадото от едри хищници като вълци и дори мечки, ако са отгледани от правилните хора.

С овцете и кучетата се възстановява един умиращ отрасъл – природосъобразното животновъдство. И то с наши си – български породи животни, ценени като редки и уникални извън България. А държавата и този път се изявява не като майка, а като мащеха – озлобена, мразеща поверените ѝ деца, мащеха.

Природозащитните дейности на семейство Седефчеви дразнят местната власт. Общинските съветници се опитват да ги изкарат вредящи на природата, затънали в пари престъпници. Къща накрай село; обор, направен както е редно – но според общинарите и местните медии селото било „затънало в лайна”. Затова общинарите са разпоредили стадото да се махне от селото до 10-ти август. Как се махат 500 овце за няколко дни? „Оправяй се!” По-важният въпрос обаче е защо! Защо да се махне единственото, което пази селото от смъртта? Защо се разпространяват лъжи, като този проект за лешояди на стойност 14 милиона(!)? Защото всеки, застанал на пътя на мутрите и мафията, трябва да бъде унищожен.

Освен всичко, в селото, благодарение на семейството на Сидер, е изграден Образователен център за едрите хищници, където десетки деца са прекарвали едни от най-вълшебните си лета – сред природата, сред животните, опознавайки Дивото и живота на село. Ще ми се да питаме тях какво мислят за Влахи. Ще ми се и в България читавите хора да не бъдат прогонвани.

Добре, мамка ви – не помагайте! Стойте настрана и злобейте! Но поне не пречете, когато някой се опитва да направи нещо смислено в България! Имате ли представа колко интелигентни, способни и добри хора бягат, не просто се местят, а бягат КЪМ чужбина и бягат ОТ България всяка година? Много са. Прекалено много. А имате ли представа защо го правят?

Когато си работлив, честен и сериозен, всичко в България се опитва да те смачка. Ако се опитваш да направиш нещо смислено, ще бъдеш осмиван. Ако се опитваш да живееш достойно, ще те бутнат в калта.  Ако се опитваш да обичаш България, ще те принудят да я намразиш. Забранено е да си чист пред себе си, пред народа и пред закона, защото това изнервя мръсниците. Важното е на Вуте да му зле.

Какво можем да направим? Споделяйте информация. Сигнализирайте в медиите. Подпишете петицията.

А защо не и да организираме едно ходене до Влахи? В последните години стана ясно, че ако сме единни, можем да се преборим за справедливост. Трудно, бавно, но възможно. Нека не позволяваме това важно за природата и обичащите природата село да се превърне в поредния труп в границите на България.

Снимки: Емилия Вачева

* * *

Някои „медии“ пишат разни лъжи за казуса. Причината е, че семейство Седефчеви от години застават на пътя на мутрите от местно и национално ниво, с идеята да опазят природата, а по този начин – здравето и поминъка на хората.

Сред лъжите са:

1. „Еколози са превзели пиринско село! Местните се оплакват!“ („еколозите“ са четирима от петимата жители).

2. „Цялото село е затънало в лайна!“ (има си обор, къщата се намира накрай село, въпреки че никой не живее в него – добитъкът не се е пръснал из къщите на хората, които така или иначе не са там).

3. „Имат проект за лешояди на стойност 14 милиона!“ (никой от тях не се занимава с птици, нито работи по подобни проекти. Няма и доказателства за това. И ми се ще да видя екологичен проект за 14 милиона, щото такова нещо не съм виждал през живота си в България).

4. „Тънат в разкош с луксозни вили и високи дувари“ (лично съм бил там и гарантирам, че това няма нищо общо с истината. Къщата им е стара, по нищо не личи в нея да са наливани милиони (от лешядския проект) и по никакъв начин не се отличава от другите къщи в селото. Освен по това, че там живеят хора и не позволяват на селото да запустее и да се превърне в гробище).

5. „Блокирали са селото и там не могат да отидат други хора!“ (там е Образователен център за едрите хищници, където всяко лято се организират детски лагери, където десетки, ако не и стотици деца, всяко лято прекарват едни от най-щастливите си дни. Учат се как работи природата, как се живее на село, придобиват много знания и умения от специалисти като Елена Цингарска – най-добрият ни специалист по вълците).

Как да разпознаваме тези медии?

1. Крайни и обиждащи в изказа си.

2. Отразяват само една от страните по казуса.

3. Обвиняват.

4. Нямат посочени репортери, директори, кореспонденти и т.н. Те са просто един сайт, зад който не стоят хора. (това не е задължително, но се среща в най-долните „медии“).

5. Липса на обективност и наличие на пристрастие.

6. Опитват се да манипулират с художествен изказ и създават напрежение („Еколози са превзели пиринско село!“).

7. Използват много удивителни знаци ((!)).

Автор: Александър Петров

Подобни статии