Новини

Да спасим Кресненския пролом – кампанията е с ново видео

Спасяването на Кресненския пролом е една от най-старите природозащитни каузи в България. За съжаление повече от 20 години не можем да гарантираме сигурно бъдеще на една уникална на видове зона в цяла Европа.

Повече

Природозащитници от цяла Европа в акция за защита на Кресненския пролом

Международна група от най-голямата мрежа от природозащитни организации в света „Приятели на земята Европа“  (Friends of the Earth Europe) проведе акция на 04 юни за запазването на природата в Кресненския пролом. Това е поредното гражданско действие в защита на пролома от плановете за строеж на магистрала „Струма“.  

Повече

„Льо Монд“: Магистрала застрашава най-богатия природен резерват в България

Последната отсечка от българската магистрала „Струма“, която трябва да свърже Хамбург, София и Солун, преминава през Кресненския пролом – защитена „Натура 2000“ зона и убежище на 3 500 животински вида, броят на някои от които, драстично намаляващ.

Повече

Кресненското дефиле се мести пред НДК

Немската артистка Vanessa Hitzfeld ще запечата дефилето в 3D графит в периода 1-5 октомври пред Националния дворец на културата. Акцията има за цел да привлече вниманието към каузата на уникалното природно кътче — Кресненското дефиле, което е застрашено от унищожение. Строежът на автомагистрала „Струма” ще нанесе необратими последствия върху мястото с най-много биологични видове на единица площ в България и територия, въпреки че е част от Натура 2000.

Повече

Каузите на Боян Петров – биоразнообразието в Кресненския пролом

Коалиция „Да спасим Кресненското дефиле” има удоволствието да Ви покани на откриването на изложба на тема „Каузите на Боян Петров – биоразнообразието в Кресненския пролом” с участието на негови близки, официални лица и приятели. Експозицията акцентира на част от личния живот на Боян Петров, както и една от личните му каузи, с която се е занимавал дълги години, а именно спасяването на Кресненското дефиле, застрашено от строителството на автомагистрала „Струма”, която в момента се предвижда да премине през него. Заповядайте на…

Повече

Подписка в защита на Кресненското дефиле

Гражданската организация WeMove.EU от Берлин заедно с международната мрежа Бенкуоч, Приятели на Земята Европа и Екологично сдружение „За Земята” започват подписка в защита на Кресненското дефиле.

Повече

Калиакра и Кресна са във фокуса на Бернската конвенция и през следващата година

България изпраща замeстник министър на регионалното развитие и благоустройство и консултанти – адвокати на форум, свързан с биоразнообразието, но комитетът на Бернската конвенция не е убеден, че алтернативите, запазващи уникалното разнообразие на Кресненското дефиле са проучени и ще продължава да наблюдава случая и през следващата година. Преди броени часове приключи срещата на 37-мия Постоянен комитет на Бернската конвенция в Страсбург, която от дълги години следи два случая за нарушения на изискванията на Конвенцията от страна на България – заплахата за…

Повече

Манипулации и порочни практики по време на обществените обсъждания на ОВОС за автомагистрала Струма Лот 3.2

В понеделник, 11 септември, в градовете Кресна и Симитли се проведоха обществени обсъждания по Оценката за въздействие върху околната среда (ОВОС) и Оценката за съвместимост на проекта за Автомагистрала Струма Лот 3.2. от Симитли до Кресна. Близо 1000 жители на община Кресна са се подписали за това магистрала Струма да бъде изградена по трасе извън град Кресна и Кресненското дефиле, а пътя през дефилето да остане локален. Оригиналът на подписката ще бъде внесен до председателя на европейската комисия Жан Клод…

Повече

Пусната e официална жалба до Европейската комисия за запазването на Кресненското дефиле от разрушаване от автомагистрала “Струма”. Алтернативите са възможни.

Днес 12.07.2017 няколко НПО [1] внесоха официална жалба в Европейската комисия, в която се описват нарушенията на Европейското природозащитно законодателство, причинени от строителството на финансираната с европейски средства автомагистрала “Струма”. Жалбоподателите предупреждават, че ако финалната отсечка от магистралата бъде построена през Кресненското дефиле, това ще бъде катастрофално за защитените видове растения и животни в региона. [2] В жалбата, те настояват Комисията да разследва нарушенията на Европейското законодателство, което може да доведе до осъждане на България от Европейския съд и заплащане…

Повече

Стартира подписка за спасяване на Кресненското дефиле

На 1-ви април, но съвсем сериозно и не на шега, в Кресненското дефиле стартирахме подписка за неговото спасяване. Началото на подписката бе поставено по време на откриване на рафтинг и каяк сезон 2017 и OUTDOOR and WHITE WATER FEST, прояви организирани от „Приключенска Мрежа”.

Повече