Гражданската организация WeMove.EU от Берлин заедно с международната мрежа Бенкуоч, Приятели на Земята Европа и Екологично сдружение „За Земята” започват подписка в защита на Кресненското дефиле.

Кампанията има за цел да се спаси Кресненското дефиле като се преразгледа плана, който предвижда в едната посока магистралата да премине през дефилето, а в другата — извън него. Проектът е част от коридор номер 4, с финансиране от Европейския съюз и ще доведе до екологична и социална криза района, включен в Натура 2000, защитен по европейското и българското право.

Заради противоречието да се финансира строеж с европейски средства в зона, защитена от самото европейско законодателство, WeMove.EU и партньорите им призовават и в двете посоки целият трафик, освен местния, да се премахне от дефилето, а магистралата да се изгради изцяло извън него. Подписката е адресирана до Европейската комисия и комисар по околна среда, морско дело и рибарство Кармену Велла и комисар за регионалната политика Корина Крецу. В нея от петък, 15.03, са събрани 90 хиляди подписа.

„Призоваваме ви да гарантирате, че европейските закони за опазване на природата ще бъдат зачитани и девствената долина на Кресненското дефиле в България ще бъде спасена от унищожение.” се казва в посланието на WeMove.EU.

Магистрала, която минава през Кресненското дефиле не само ще разруши уникалната природна зона, но и ще прекрати всяка възможност за развитие на устойчив туризъм — долината на Струма е едно от малкото места, подходящи за рафтинг в България, например. Освен това ще има негативно въздействие върху околните села, намалявайки качеството на продукцията и прекъсвайки естествените обходи до нивите и градините, създавайки рискове от пътни злополуки. На срещи с местните хора от град Кресна, те изразиха безпокойството си, че пътят им към ключовия за тях регионален център Благоевград ще бъде изключително затруднен по този начин.

Случаят за Кресненското дефиле вече е под наблюдение на Бернската конвенция, която в края на миналата година остави наблюдението върху случая. В момента граждани и представители на неправителствени организации обжалват решението по ОВОС, взето в края на миналата година.

От Коалиция „Да спасим Кресненското дефиле”, както и хора от региона, ясно заявяват, че алтернатива е възможна, необходимо е желание от отговорните институции.

Включете се в петицията „Да спасим Кресненското дефиле“.

Подобни статии