Отговор на въпроси от Коалиция „Да спасим Кресненското дефиле”

21 януари, вторник, 10:00 ч. прес клуб на Българска телеграфна агенция (БТА)

На 15 януари, в деня, в който се очакваше българските власти да отговорят на сериозните коментари на Европейската комисия за финансирането на автомагистрала „Струма” в района на Кресна, Агенция пътна инфраструктура (АПИ) обяви, че се отказват от това финансиране. 

Въпреки твърденията на АПИ, че проектът не нарушава законодателство, в коментарите си от август 2019 ЕК ясно заяви:  „…проектът не отговаря на член 6, параграф 3 от Директивата за местообитанията”.

Какви са последствията от това решение, както за българския данъкоплатец, така и за завършването на автомагистрала „Струма”? Ще връщаме ли пари на Европейския съюз и има ли риск от наказателна процедура срещу България?

От коалиция „Да спасим Кресненския пролом” ще изясним тези въпроси с говорители Петко Ковачев от Института за зелена политика и Даниел Попов от Екологично сдружение „За Земята” и мрежата CEE Bankwatch Network. 

Прес-конференцията се организира от Коалиция „Да спасим Кресненския пролом”, която включва: 

Сдружение за дива природа „Балкани”Екологично сдружение „За Земята”Българско дружество за защита на птицитеИнститут за зелена политика „Училище за природа“ – с. ВлахиCEE Bankwatch NetworkFriends of the Earth Europe

Подобни статии