Интервю с доц. Стоян Бешков от Националния природонаучен музей, в предаването „ПРЕМИНИ НА ЗЕЛЕНО“ на БНР. Благоевград

А на 18 октомври, вторник, от 8:30, ще се проведе протест пред Министерството на околната среда, в който участниците ще изразят публично недоволството си от липсата на воля за опазване на най-ценните кътчета от българската природа, чистката на доказани експерти и спирането на ключови промени, започнати от кабинета на Борислав Сандов.

Преди дни бяха освободени експерти, които гарантират опазването на българската природа — директорите на Национален парк Рила и Национален парк Пирин, личности с доказан експертен капацитет.

Това е поредната стъпка за връщането на хора на статуквото на ключови позиции, предприета от това служебно правителство, което вместо да се ограничи до осигуряването на честни избори, действа като редовно.

Чашата на търпението ни към министър Карамфилова преля, след като миналата седмица МОСВ отказа да защити Кресненския пролом, който се превърна в символ на безхаберието и системното погазване на европейското екологично законодателство с цел печалба на определен кръг строителни фирми.

Националният съвет по биологично разнообразие (НСБР) към МОСВ обезсмисли месеци работа и отхвърли предложението на научната общност, за сметка на предложение, разработено от частна консултантска компания и така отложи отново за неопределено време решението на казуса с магистрала Струма.

споделят организаторите на протеста

Разчистването на държавните структури от можещите и знаещите започна още в края на август с уволнението на директора на Басейнова дирекция „Източнобеломорски район“ – Пловдив, продължи с връщането на постовете на компрометирани лица като директора на РИОСВ Бургас и стигна до управлението на Националните паркове (директорът на НП Централен Балкан беше освободен още в средата на септември.

Подобни статии