В понеделник, 11 септември, в градовете Кресна и Симитли се проведоха обществени обсъждания по Оценката за въздействие върху околната среда (ОВОС) и Оценката за съвместимост на проекта за Автомагистрала Струма Лот 3.2. от Симитли до Кресна.

Близо 1000 жители на община Кресна са се подписали за това магистрала Струма да бъде изградена по трасе извън град Кресна и Кресненското дефиле, а пътя през дефилето да остане локален. Оригиналът на подписката ще бъде внесен до председателя на европейската комисия Жан Клод Юнкер.

От изказванията на местните хора по време на обсъждането стана ясно, че техните основни притеснения са свързани с удълженото пътуване, влошения достъп до земите, които ще причини предлагания от правителството вариант Г10.50 (полу-източен) при който трафика се разделя, а сегашния път пред дефилето се превръща в еднопосочна магистрала. Основните дискусии бяха около източния вариант Г20 или тунелния вариант – и двата извеждащи трафика извън Кресненското дефиле и Кресна и опазващи локалния път. Сред изказалите се имаше такива, които търсиха и питаха за компромисни варианти за етапно изграждане на вариант Г20. Без отговори от Агенция “Пътна инфраструктура“ останаха въпросите на граждани относно липсата на локален път и значителното удължаване на пътя до Благоевград при избор на Г.10,50, както и повишаване на цените на междуградския транспорт и евентуални тол такси за магистралата.

На срещата в гр. Кресна стана ясно, че декларацията, гласувана от кресненските общински съветници на тяхно съвещание миналата седмица в подкрепа на Г.20 и за запазване на съществуващия Е79 като локален път, не е дадена за събиране на подписи, а е била скрита.

Без отговор останаха въпросите защо този лот е оставен последен за изпълнение, въпреки решението по ОВОС от 2008 г., и защо се нарушават изискванията на Бернската Конвенция и Европейското законодателство за строителство на магистралата извън Кресненския пролом.  Под въпрос е и как ще се построи бързо магистралата при толкова много констатирани нарушения. На общественото обсъждане се разкри, че Агенция „Пътна инфраструктура“ обещава изграждането на търговски зони и паркинги по трасето, които не са включени в проекта и в ОВОС. От презентациите стана ясно, че въздействията на оповестеното от министъра на регионалното развитие и благоустройството изправяне и разширение на съществуващия път в Кресненско дефиле също не са включени в ОВОС.

Много местни хора напуснаха претъпканата зала още след първия половин час, без да успеят да се изкажат, поради липсата на място и ред при даване на думата.

Въпреки че официално предмет на обсъжданията беше ОВОС на проекта, още при откриването на срещите се разбра, че АПИ е направила редица обещания към местните управници и бизнесмени, например за търговски зони по трасето, които не са включени в оценката на експертите. От презентациите на екипа също стана ясно, че въздействията на оповестеното изправяне и разширение на съществуващият път също не са оценени.

Коалицията “Да спасим Кресненското дефиле” подкрепяме желанието на местните хора в Кресна магистралата изцяло да излезе от пролома. Това напълно съвпада с целите за опазване на уникалното природно богатство на дефилето, изпълнява изискванията на Европейското законодателство, осигурява свободно придвижване на местните хора и гостите в района, както и осигурява бързо и безопасно пътуване извън дефилето на транзитно преминаващия поток.

 

Подобни статии