Немската артистка Vanessa Hitzfeld ще запечата дефилето в 3D графит в периода 1-5 октомври пред Националния дворец на културата. Акцията има за цел да привлече вниманието към каузата на уникалното природно кътче — Кресненското дефиле, което е застрашено от унищожение. Строежът на автомагистрала „Струма” ще нанесе необратими последствия върху мястото с най-много биологични видове на единица площ в България и територия, въпреки че е част от Натура 2000.
Акцията се организира от За Земята, част от коалиция Да спасим Кресненското дефиле/Save Kresna Gorge съвместно от WeMove.EU, които направиха подписка за спасяване на Кресненското дефиле сред гражданите на цяла Европа.

Защо Кресненското дефиле?
Кресненският пролом е малко кътче от природата на Югозападна България, съхраняващо изключително богато биоразнообразие, едно от най-богатите в Европа. Това е територия, в която се срещат южната средиземноморска със северната природа.

Това ценно природно богатство сега е застрашено от строителството на автомагистрала „Струма”. Въпреки продължаващите повече от 20 години усилия да се намери щадящо за дефилето решение, в края на 2017 г. година българските власти решиха, че посоката София – Солун ще премине през дефилето, а тази юг – север ще бъде изнесена извън Кресненския пролом.

Последствията са пагубни както за природата, така и за хората от региона. С изграждането на спорната отсечка ще се загубят важни транспортни връзки с регионалния Благоевград, рафтинг и каякинг туризмът ще пострада; риск от разширяване на съществуващия път в магистрала ще има и за пътуващите по нея.

Алтернативен маршрут е възможен, само един от които е, например двете платна могат да преминат от източна (Пиринска) страна. Възможни са и други по-щадящи за хората и природата варианти въпрос на желание от страна на българските власти това да се случи.

Това е последният шанс да спасим Кресненския пролом. Включете се!

Подобни статии